campanie google ads

Cum Sa Creezi Campanii Google Ads Profitabile In 2024

Imi amintesc si acum, ziua in care am setat primele mele campanii Google Ads.

Ca incepator in rularea de reclame pe Google AdWords, treci printr-o serie de emotii atunci cand te pregatesti sa incepi, pe cont propriu, sa iti promovezi afacerea online:

  • de la nerabdarea de a termina odata cu toate setarile la campania AdWords si a o activa, la frustrarea ca nu stii cum sa setezi anumite lucruri si zecile de cautari pe Google, urmarind tutoriale, si incercand sa descifrezi “limbajul” Google AdWords,
  • de la entuziasmul ca in sfarsit va fi si site-ul tau vizibil pe Google pentru ca potentialii clienti sa il gaseasca si sa apeleze la produsele/serviciile tale,
  • la frica, ca poate unele setari pe care le faci nu sunt corecte sau ca, campaniile de remarketing create, iti vor risipi bugetul fara sa-ti aduca rezultate.

Stiu prea bine cum e.

Cunosc varietatea de emotii prin care treci. E ca si cand te-ai da intr-un carusel. Acum esti intr-o stare si in cateva clipe esti la polul opus. De la extaz, la agonie in cateva secunde.

Daca esti amator de senzatii tari, stii la ce ma refer. 😀

De peste 15 ani, de cand fac publicitate pe Google Ads si Facebook Ads, cunosc aceste emotii, pentru ca am trecut prin ele atat pe cont propriu, pentru promovarea firmei mele, cat si alaturi de fiecare dintre clientii mei, care apeleaza la agentia noastra de marketing online pentru a-si promova business-ul.

Si tocmai pentru ca stiu prin ceea ce treci, vreau sa-ti “vand” niste ponturi, acum, la inceput de drum, pentru ca demersurile tale de promovare online, folosind serviciile Google Ads, sa-ti aduca rezultatele dorite. 🙂

3 Aspecte importante atunci cand incepi sa inveti Google Ads

Inainte insa de a intra “in paine”, mai vreau sa lamurim 3 aspecte.

1. Serviciile Google Ads si Google Adwords

Cei de la Google au modificat denumirea serviciului lor de publicitate online, din Google AdWords in Google Ads. Asadar… pe parcursul articolului, indiferent ca spun Campanii Google Ads sau Google AdWords – sa stii ca ma refer la acelasi lucru. 😉

2. Ce este Google AdWords?

In cazul in care stii raspunsul deja, poate ca vei crede ca rad de tine. Insa, daca tu stii, te informez ca nu stiu toti.

Exista o gramada de oameni care, atunci cand cauta ceva pe Google, nu isi dau seama ca exista 2 categorii de rezultate pe Google: rezultate afisate deoarece s-a platit pentru ele si rezultate care apar organic ( neplatit ).

Uita-te in poza de mai jos:

Primele 2 rezultate au afisate in partea stanga sus, fix sub titlul rezultatului, cuvantul “anunt”.

Asta inseamna ca, pentru cuvantul cheie din exemplul de fata, sunt 2 firme dispusa se plateasca publicitate pe Google Ads pentru a aparea in fruntea cautarilor.

Rezultatele de pe pozitia 3 si 4 nu au cuvantul “anunt” in partea stanga a lor; ele sunt rezultate organice, care apar gratuit (si da… Cristinne apare pe prima pozitie in mod ogranic dupa aceasta expresie… pentru ca nu degeaba suntem maestri intr-ale promovarii online – ne laudam si cu rezultate nu doar cu varietatea de servicii 🙂 ).

De regula, aceste rezultate care rankeaza organic, mai ales daca domeniul este competitiv, se datoreaza efortului antreprenorului respectiv de a-si optimiza SEO site-ul, pentru ca el sa poata ranka mai sus in Google fara a investi bani in serviciile Google Ads. Insa ma opresc aici cu explicatiile. N-as vrea sa dezvolt acest subiect mai mult de atat, fiindca nu este scopul acestui articol.

3. Marketingul implica testare. Fii pregatit atat pentru succes cat si pentru esec

Indiferent ca setezi campaniile Google AdWords singur sau apelezi la serviciile de Google Ads oferite de o agentie PPC cu experienta, vor exista situatii in care campaniile create vor indeplini si chiar depasi asteptarile tale, si te vei mandri cu rezultatele obtinute atunci cand te uiti la contul tau bancar.

Vor exista insa si situatii in care o vei da in bara. Asta pentru ca marketingul implica “testare continua” in vederea imbunatatirii rezultatelor obtinute.

Si cateodata testele rulate pot conduce la rezultate pozitive, iar alteori negative – altfel spus: vei pierde bani.

Intr-adevar, daca apelezi la parteneri certificati Google AdWords, care au experienta in domeniu, exista sanse mai mici sa o dea in bara, ca sa zic asa. 😀 Insa asta nu inseamna ca nu exista sanse sa se intample asta.

Experienta ne poate ajuta sa nu facem anumite lucruri in mod gresit, dar asta nu inseamna ca suntem Dumnezeu si le stim pe toate sau suntem clarvazatori ca sa stim ce se va intampla in viitor cu fiecare campanie Google AdWords in parte… daca ea se va bucura sau nu de succes.

Acum ca am lamurit cele 3 aspecte e timpul sa trecem efectiv la treaba.

Gata?!

Esti pregatit?

Hai sa descoperim impreuna…

Cum creezi campanii Google Ads eficiente

Oamenii cauta pe Google produsul sau serviciul tau

Atunci cand te gandesti sa platesti pentru reclama pe Google, acest aspect este cheie si va determina reusita sau esecul initiativei tale de promovare online.

De ce?

Simplu. Pentru ca, daca nu sunt suficienti oameni interesati de produsele sau serviciile pe care tu le oferi si nu cauta activ pe Google pentru a descoperi solutia la problema/nevoia/dorinta lor, degeaba esti tu dispus sa cheltuiesti bani afisand reclame platite.

Asa cum bine stii, daca vorbim de anunturile afisate folosind Google Adwords Search, Google iti va cheltui banii doar daca persoanele care cauta produsul/serviciul tau iti vad reclama si dau clic pe ea.

Lipsa persoanelor care sa caute produsul/serviciul tau duce la lipsa de clicuri pe reclame si deci… esec al acestei metode de promovare.

Din pacate, exista astfel de cazuri. M-am confruntat relativ recent cu o asemenea situatie, in cazul unui client actual al meu, pentru care ne ocupam de tot ce inseamna marketing online in firma sa.

Drept urmare, a trebuit sa schimbam un pic strategia de promovare a site-ului sau.

Acum ca stii toate acestea, iata ce trebuie tu sa faci ca primi pasi atunci cand vrei sa incepi sa-ti faci promovare pe Google Ads:

PASUL 1: Trebuie sa-ti creezi un cont Google AdWords ( pentru asta da clic aici: https://ads.google.com/ ) si sa-ti setezi prima campanie.

Daca nu te descurci, poti cauta oricand un tutorial de Google AdWords pe Youtube. Totusi, te asigur ca procesul e suficient de simplu, atata timp cat stii sa completezi niste campuri cu datele solicitate si sa apesi Next.

Va trebui totodata sa introduci datele cardului tau. Fara introducerea datelor cardului, rularea de reclame platite pe Google nu este posibila. Nu-ti face prea mari griji. Creeaza-ti cat se poate de rapid contul si prima campanie. Apoi intra si opreste campania Adwords creata. De ce sa faci asta?

Pentru ca mai intai trebuie sa…

Verifici daca exista suficienti oameni interesati de produsele sau serviciile firmei tale.

Pentru asta, te duci in panoul dreapta sus unde este o cheita pe care scrie Instrumente. Da clic si iti va aparea un panou, din care alegi Planificare – Planificatorul de cuvinte cheie:

cuvinte cheie google

In acest moment ti se vor afisa 2 casete:

Poti incepe cu oricare dintre acestea.

Poti introduce atat linkul site-ului tau, linkuri ale site-urilor competitorilor tai pe Google sau cuvinte cheie pe care crezi ca le cauta cei interesati de produsul sau serviciul tau.

Dupa ce obtii primele rezultate, nu te opri. Continua sa “investighezi” subiectul, pentru a vedea dupa ce cuvinte cheie cauta si dupa ce cuvinte cheie nu cauta potentialii tai clienti pe Google.

Astfel, vei stii apoi ce cuvinte cheie sa targetezi atunci cand te apuci sa iti setezi prima campanie Google AdWords.

Fii mai istet decat competitorii tai de pe Google Ads

Daca bugetul iti permite si vrei sa inveti sa faci Google Ads ca un profesionist, intra si creeaza-ti cont pe diverse site-uri specializate. Acestea iti pot oferi o imagine mai clara si mai completa asupra situatiei existente pe segmentul tau de piata in ceea ce priveste marketingul online.

Iata cateva dintre ele: SemRush, Moz, Ahrefs.

Astfel, vei putea sa verifici cuvinte cheie, trafic, backlink-uri, bugetul cheltuit de competitorii tai pe reclama online, dupa ce cuvinte cheie rankeaza ei organic in Google si asa mai departe, inclusiv anunturile exacte pe care ei le folosesc sau le-au folosit de-a lungul timpului.

E ca si cum ai arunca un ochi in ograda firmelor care concureaza cu firma ta si ai vedea luna de luna ce trucuri folosesc ei pentru a atrage clienti la poarta lor.

Spun „daca bugetul iti permite”, deoarece unele din site-urile precizate mai sus presupun un anumit cost lunar.

Totusi, in loc sa te uiti la cati bani ai da pe un abonament cu astfel de date statistice, mai degraba gandeste-te cat de multi bani vei economisi cu reclama atunci cand nu vei mai face greselile pe care competitorii tai le-au facut.

campanii google ads

Creeaza un USP indraznet pentru campania ta AdWords

Ce inseamna USP? E prescurtarea de la Unique Selling Proposition. Ea este cea care diferentiaza oferta firmei tale de cea a competitorilor.

Asa ca, ia-ti cateva minute si gandeste-te bine:

  • Cu ce esti tu mai bun decat ceilalti competitori ai tai?
  • Ce ofera firma ta si celelalte firme existente pe piata nu ofera?
  • Cum ai putea castiga atentia potentialilor clienti pentru ca ei sa aleaga sa completeze formularul de contact de pe site-ul tau in detrimentul altor site-uri concurente?

Dupa ce ai gasit acest USP (USP care, intre noi fie vorba, trebuie sa se reflecte la nivelul intregii tale strategii de marketing online), include-l in toate anunturile pe care le vei afisa prin platforma Google Ads.

Un USP indraznet nu doar ca te diferentiaza mai usor de ceilalti, ci poate: sa-ti aduca mai mult trafic pe site si mai multe conversii ale prospectilor in clienti.

Cum gasesti un USP bun?

Daca firma ta exista de ceva timp pe piata, e foarte simplu: contacteaza-ti cativa clienti si intreaba-i de ce te-au ales pe tine.

De asemenea ( mai ales daca esti la inceput ), studiaza USP-urile site-urilor concurente cu tine si vezi cum te poti diferentia de ei; in ce fel oferta ta poate fi unica si irezistibila.

UPS-ul nostru, la Cristinne este: Cream sisteme specializate de marketing online si le interconectam pentru a te ajuta sa-ti cresti rapid si eficient afacerea online.

Practic, asa cum poti vedea in oferta noastra de servicii de marketing online, nu oferim servicii individualizate( ex: doar servicii Google Ads ), ci pachete de servicii care functioneaza inteligent, potentandu-se unele pe altele pentru a-ti oferi maximum de expunere online.

Creeaza anunturi eficiente

Ooo, da! Nu-ti spun de cate ori am vazut niste anunturi pe Google incropite in 2 timpi si 3 miscari, care arata si suna de-a dreptul jalnic. De greselile de scriere nici nu mai vorbesc, pentru ca deja ma ia durerea de cap…

Iata un exemplu in care, firma respectiva a gresit anuntul chiar de la Primul Cuvant Scris! Pe bune?!

( Am sters numele firmei pentru ca sunt fata buna si nu vreau sa le fac antireclama concurentilor mei, desi… intre noi fie vorba, unii dintre ei o merita cu prisosinta. )

Si asta e cu atat mai groaznic, cu cat, asa cum poti vedea in poza de mai sus e vorba de o Agentie de Marketing Online care isi face reclama serviciilor sale.

Si atunci imi este greu sa nu ma gandesc…

Daca acorda atat de putina atentie propriilor anunturi cata atentie vor acorda modului cum creeaza si administreaza anunturile Google Ads pentru clientii lor???

Efectiv nu inteleg: frate, daca tot scoti niste bani din buzunar sa iti faci reclama platita, nu ar fi cazul sa acorzi un pic mai multa atentie la ceea ce scrii acolo?

Pentru ca apoi stii ce se intampla: genul acesta de persoane ruleaza anunturi si vad ca nu se intampla nimic, nu le da nimeni niciun email, nu le suna telefonul… nimic.

Apoi, intr-o buna zi, dau peste site-ul meu si imi scriu ca vor sa colaboram.

Iar cand ii intreb ce actiuni de marketing online au intreprins pana in acel moment, stii ce imi spun?

Ca au creat campanii Google AdWords, dar ca n-a functionat.

Imi e de ajuns sa ma uit 5 secunde in contul lor de reclama ca sa realizez de ce.

Deci, mare atentie!

Cel mai bun lucru pe care il poti face, daca vrei sa creezi anunturi de impact este sa:

  • studiezi un pic tehnicile de copywriting,
  • sa inveti cate ceva despre call to action,
  • despre tehnici de marketing, vanzari etc.

Apoi studiaza ce anunturi au creat competitorii tai si, cu bagajul de cunostinte nou acumulat, creeaza ceva mult mai bun.

Te asigur ca nu va fi un timp irosit de pomana.

SFATUL SPECIALISTULUI GOOGLE ADS

Foloseste-te de cel mai nou tip de campanii Google Ads – Performance Max. Acest tip de campanie are la baza machine learning, permitand afisarea automata de combinatii de titluri, descrieri si elemente vizuale (poze, video). Algoritmul Google afiseaza astfel, un anunt la care potentialul client are o probabilitate mai mare sa reactioneze (sa dea click sau sa sune).

agentie promovare google

Creeaza un landing page pe site conform anuntului tau

Asta e o alta greseala pe care o vad adesea.

Sa presupunem ca ai un magazin online si vinzi aici 5 tipuri de produse.

Daca detaliezi in anuntul tau un anumit grup de produse, ai grija sa trimiti oamenii interesati catre o pagina unde e explicat exact acel grup de produse, nu ii trimite pe pagina Acasa a site-ului tau, unde gasesc 5 tipuri de produse, fiecare continand alte 50 de produse, pentru ca le vei pierde rapid interesul de a cumpara de la tine.

De ce sa trimiti potentialul client la o pagina de vanzare ( un landing page ) specifica produsului sau grupului de produse prezent in anunt?

E simplu: pentru a-i usura munca vizitatorului de a depista detaliile care il intereseaza. Si, pana la urma, acesta este obiectivul campaniilor pe care le cream pe Google AdWords, pe Facebook etc.: sa obtinem cat mai multe conversii la un pret cat mai bun (cost cat mai mic per achizitia unui client/unei comenzi).

Totodata, facand o pagina speciala pentru fiecare tip de serviciu, iti poti optimiza mai bine anunturile.

Pagina respectiva va primi un scor de calitate (quality score) mai mare, iar, daca iti organizezi cuvintele cheie pe grupuri de cuvinte cheie, fiecare grup facand referire la un anumit serviciu, in anunturile tale targetezi doar serviciul specific acelui grup de cuvinte si vei vedea cum scorul de calitate pe care il obtii va fi mai mare.

Si stii care e consecinta unui quality score mai mare? Ca vei plati mai putin. CPC-ul (costul per clic) va scadea si, practic, cu acelasi buget vei reusi sa aduci mai multi potentiali clienti pe site.

Tine legatura cu prospectii tai (Remarketing)

Ooo da. Asta este o problema apasatoare. Si asta cu atat mai mult cu cat vorbim de afacerile mici, aflate oarecum la inceput.

De ce spun asta? Pentru ca in sedintele de consultanta de marketing pe care le ofer antreprenorilor, vad iar si iar aceeasi problema: subestimarea listei existente cu prospecti si clienti.

Imagineaza-ti urmatoarea situatie:

Vrei sa iti cumperi un telefon nou, mai bun decat cel pe care il ai acum.

Ce faci? Intri pe primul site cu telefoane mobile, te uiti la promotii si in secunda 2 ai adaugat un telefon in cos si l-ai cumparat?

Ma indoiesc.

Foarte putini oameni stiu ce vor din start.

In era digitala, procesul de cumparare presupune mai intai navigarea pe mai multe site-uri, studierea ofertelor de pret de la mai multe magazine pentru acelasi produs, citirea recenziilor/comentariilor lasate de alti clienti pentru acel produs, eventual citirea unor bloguri IT (de specialitate) etc.

Abia dupa tot acest proces de research majoritatea oamenilor se decid ce sa cumpere.

Si daca tu spui stop legaturii cu prospectul tau dupa ce ti-a intrat o singura data pe site, lasi o suma enorm de mare de bani pe masa… pe care o vor „agata” competitorii tai mai isteti.

Si una dintre cele mai comune metode de a tine legatura cu clientii tai daca vorbim de reclame platite pe Google il reprezinta Remarketing-ul.

O campanie de remarketing va arata reclame iar si iar prospectilor, dupa ce ei iti parasesc site-ul si navigheaza pe alte site-uri, pentru a le reaminti de tine si a-i face sa revina si sa cumpere produsul/serviciul pe care il doresc.

promovare google ads pret

Urmareste-ti conversiile

Si aici vorbesc de conversia vizitatorilor in prospecti, iar a prospectilor in clienti.

Scopul principal pentru care faci asta este: sa poti identifica daca ai o campanie… profitabila.

Ooo, da!

Practic tu trebuie sa vezi daca dai mai multi bani pe reclama decat iti intra efectiv in buzunar dupa ce platesti: serviciile Google Ads, angajati, chirie, dari la stat etc.

Capatul balantei care inclina spre buzunarul tau trebuie musai sa fie mai greu, altfel nu vei reusi sa tii capul la suprafata si sa-ti mentii, deci, afacerea pe piata pentru prea mult timp.

Asadar: atunci cand iti pregatesti campaniile PPC, nu lasa partea de setare a conversiilor la o parte. Vrei sa stii cati oameni te suna pe acel numar de telefon mentionat in reclama sau completeaza formularul de contact si cati dintre ei se transforma apoi in clienti – daca detii o firma de servicii.

Iar daca detii un magazin online, verifica aproximativ cat te costa sa tragi un client in magazinul tau online, care e valoarea medie a comenzilor plasate de catre clienti. Apoi, luand in calcul adaosul comercial pe care magazinul tau il practica, vei putea sa iti dai seama daca ai o campanie de reclame pe Google profitabila sau nu.

SFATUL SPECIALISTULUI: Daca ai un magazin online trebuie neaparat sa testezi campaniile Google Shopping Ads – aceste campanii permit afisarea produselor tale insotite de titlu, poza si pret direct in cautarile pe Google, dar si pe alte site-uri pe care navigheaza potentialii tai clienti. 😉

Pentru a seta conversiile, trebuie sa intri din nou la cheita din meniu, iar din panoul care se deschide te duci pe coloana Cuantificare si alegi Conversii.

Retine ca: este nevoie sa analizezi rata de conversie a celor care iti vad anuntul si dau clic pe link ( CTR – click through rate ) pentru a-ti vizita efectiv site-ul, impreuna cu rata de conversie a prospectilor in clienti.

Doar optimizand constant anunturile tale poti obtine o campanie Google Adwords performanta.

CONCLUZIE

Atunci cand te gandesti cat te costa ca pret campaniile Google AdWords, ia in calcul toate elementele pe care ti le-am mentionat mai sus.

De asemenea, ia in considerare cat te va costa pe tine ca timp, sa inveti tot ce este necesar si apoi pentru a administra campaniile de Google Ads periodic.

Decizia, desigur, e destul de usoara:

  • daca nu ai un buget de marketing prea mare, dar ai timp, poti invata Google Ads pe cont propriu, urmarind tutoriale sau mergand la cursuri de Google AdWords, si prin incercari repetate sa te perfectionezi.
  • daca ai bani, dar nu ai timp, poti apela la o agentie de marketing online serioasa, care sa-ti administreze campania AdWords in locul tau, contra unui anumit pret (abonament) lunar. Specialistii agentiei Cristinne, sunt aici, pregatiti sa iti ofere sprijinul de care ai nevoie. 🙂

Si, inainte de a incheia acest articol, vreau sa-ti reaminesc ca este foarte important sa ai instalat pe site-ul tau Google Analytics.

Astfel, indiferent ca:

  • rulezi anunturi pe cuvintele cheie (Campanie Google Search Ads) sau
  • targetezi pe Facebook audienta ta cheie (Facebook Ads), ori
  • desfasori campanii de remarketing,
  • faci SEO scriind articole de calitate pe blog etc.,

in contul tau de Analytics (care este gratuit) poti vedea evolutia per ansamblu a site-ului si daca afacerea ta se indreapta in directia care trebuie.

Succes cu crearea campaniilor tale de Google Ads! Iar daca ai nevoie de consultanta sau de servicii de creare si administrare a anunturilor pe Google Ads, specialistii agentiei Cristinne sunt aici sa te ajute.

Contacteaza-ne cu incredere!

Adu-ti Site-ul in PRIMA PAGINA din Google!

Programeaza Sedinta Ta De Consultanta Gratuita cu Cristina Stoica

Distribuie articolul pe:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Citeste pe aceeasi tema si...

AGENTIE DE MARKETING ONLINE,
SEO & WEB DESIGN

Iti Oferim Solutii De Marketing Online Care Iti Aduc Mai Multi Prospecti & Vanzari Mai Mari

Programeaza Sedinta Ta De Consultanta Gratuita cu Cristina Stoica

Adu-ti Site-ul in PRIMA PAGINA din Google!

Programeaza Sedinta Ta De Consultanta Gratuita cu Cristina Stoica